top of page
0194fbff87d69b8ebb79c95130b07c399115c8d878.jpg

ZWEMVIJVER

Een zwemvijver wordt perfect geintegreerd in het tuingebeuren, oogt het hele jaar door mooi en is uiterst onderhoudsvriendelijk.

Qua vormgeving en afwerking zijn er tal van mogelijkheden: rechthoekig, rond, formeel, informeel, … Elk technisch detail kan zonder probleem gecamoufleerd worden.

De zwemvijver kan gecombineerd worden met warme materialen zoals: houten terrassen, vlonders en natuurstenen. Een zwemvijver kan 'chique grandeur' uitstralen maar kan ook sober zijn.

Alles hangt af van de tuin en zijn eigenaar.

0114bb326cebb47b51962a0234e3ab93003564022e.jpg
tuinen leneer zwemvijver natuurlijke vijver
tuinen leneer zwemvijver natuurlijke filtering iris waterplanten

Werking

Tuinen Leneer werkt met het up flow systeem.

Het filteren van de zwemvijver gebeurt op een biologische manier (filterbed), in combinatie met een filter. Het filterbed wordt door een wal onder water gescheiden van het zwemgedeelte en tot de rand gevuld met een poreus vulkanisch gesteente (lava). In deze zone worden waterplanten aangeplant die voor het ecologisch evenwicht en voor de helderheid van het water moeten zorgen. Speciaal hiervoor worden planten geselecteerd die veel zuurstof aanmaken en een sterk uitgroeiende wortelstructuur hebben (vb. irissen). Voor het realiseren van de waterdichtheid opteren wij voor folie in synthetisch rubber (EPDM). Dit is een speciale rubberfolie voor vijvertoepassingen, getest op zuiverheid en milieuvriendelijkheid. De rubberfolie voelt aangenaam aan tegen de huid en trekt bovendien, door zijn zwarte kleur, de zonnewarmte aan en heeft een uitzonderlijk lange levensduur. Een EPDM is perfect geschikt voor een natuurlijke vijver waar geen chemische producten aan toegevoegd worden.

Als alternatief kan ook een liner worden gebruikt, deze is meer geschikt voor een biologisch zwembad dan is een EPDM.

017d995681e8d7d0d898c226463f5586cc47caae13.jpg
Popsicle Cool Birthday Card (3).png

Verwarmen

Kan u het water van uw zwemvijver verwarmen? Absoluut! Warmtepompen garanderen een ideaal rendement en een zeer zuinige werking bij alle temperaturen.

De warmte van de buitenlucht wordt geabsorbeerd en overgedragen aan het vijverwater.  Ze zijn gebruiksvriendelijk dankzij de digitale thermostaat.  Hiermee kan u de temperatuur van uw zwemvijver op de graad nauwkeurig aflezen en instellen.

Er wordt aangeraden om het eerste jaar de vijver niet te verwarmen zodoende het biologisch leven de kans krijgt zich te ontwikkelen.

Zwemmen
tussen de vissen?

Een beperkt aantal vissen zoals goudwindes, goudrietvoorn of een steur mogen uitgezet worden in een zwemvijver.

Deze vissen bevuilen het water minimaal. 

Een schildpad kan ook maar vraagt extra zorg in wintermaanden.

zwemmen met vissan zwemvijver tuinen leneer
zwemvijver tuinen leneer helder water waterschildpad
Bouwaanvraag

De Vlaamse Regering besliste op 16 juni 2010, op voorstel van de minister van Ruimtelijke Ordening, dat niet overdekte constructies,

zoals ecologische zwemvijvers, voortaan vallen onder de zogenaamde kleine werken.

Dit betekent dat zwemvijvers kunnen aangelegd worden zonder dat er een meldingsplicht is.

De maximale grootte van het totaal aantal verhardingen in uw tuin, zonder meldingsplicht bedraagt 80m².   

Is het totaal van verhardingen in uw tuin in combinatie met de zwemvijver meer dan 80m² dan is een bouwaanvraag wel noodzakelijk.

zwemvijver tuinen leneer aanleg van zwemvijver helder water natuurlijke filtering

Onderhoud

Zorgeloos zwemmen in helder water gaat hand in hand met een goed onderhoud Het onderhoud beperkt van een zwemvijver is beperkt doch noodzakelijk .

Filterplanten moeten jaarlijks gesnoeid worden, afgestorven of dood blad verwijderen, het oppervlakte vuil verwijderen en de skimmers leegmaken. 

 

Het regelmatig onderhoud met eigen stofzuiger of robot en het verwijderen van organisch afval blijft noodzakelijk om een goede waterkwaliteit te behouden.

Bij vriestemperaturen dienen de pompen afgekoppeld te worden om schade te voorkomen. 

U kan beroep doen op de vakmensen van tuinen Leneer voor een periodiek onderhoud. 

Wij creëren jouw droomzwemvijver.
Vertel ons vandaag nog over jouw project.

bottom of page